glass!
Var kommer glassen ifrån?
Man vet inte säkert hur det började men troligen var det kineserna som "uppfann" glassen. Sedan tog Marco Polo den till Europa efter ett besök i Kina år 1298 där han ätit en efterrätt i Peking, gjord på frusen mjölk. Han tog med sig kinesiska glassrecept hem och så startade glasskulturen i Italien, fast mer som sorbet. Man blandade snö med olika fruktsafter. Italien har alltid varit känt för sin goda glass och jag instämmer, den är ljuvlig.
Det vi idag menar med glass har funnits sen 1700-talet, med ägg blandat med olika mjölkprodukter som frystes utomhus. Till Sverige kom glassen på 1700-talet och serverades vid Gustav III:s hov. Glassen var länge en lyxvara som gjordes i hemmen och på restauranger till bröllop och större fester.
Carl von Linné skrev 1750 om hur glassen blivit populär bland adeln: "Glaske är nu nobelt i giästbod hoos nobiles, æstate." Vid samma tid lånades ordet glass in från Frankrike, det kommer från det franska glace, is. En kortform av "crême à la glace", frusen grädde. Ursprunget till glace är latinets glacies, is, som är rotbesläktat med kall. I svenskan förekom förr även uttrycket köttglass. Om sky av köttsaft.
Inte förrän i början av 1900-talet såldes glass till allmänheten, den var då oftast tillverkad i hemmet av inflyttade ryssar och italienare.
Först på 1950-talet tog konsumtionen fart i Sverige, fast redan på 1930-talet fanns det glassfabriker i landet. Glassen tillverkades vid lokala mejerier och levererades sedan till butikerna, man använde is och salt eller kolsyreis för att hålla glassen frusen. Glassproduktionen blev mer utbredd när butikerna fick frysdiskar och det blev mer vanligt med frys i hemmen.
I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns det glassrecept: "Vispa grädde med socker till ett hårt skum och slå lite körsbär eller hallonsaft däruti, allenast så mycket att det får en liten rödaktig färg. Sedan slås det i vad form som behagas och ställes att frysa", - så skrev Cajsa Warg i sin kokbok.
I USA introducerades glasstruten redan 1904 i samband med världsutställningen i St Louis, även glasspinnen har sitt ursprung i USA, den kom 1921. Sedan tog det nio år innan glasspinnen kom till Sverige i samband med Stockholmsutställningen 1930.
Man vet inte säkert hur det började men troligen var det kineserna som "uppfann" glassen. Sedan tog Marco Polo den till Europa efter ett besök i Kina år 1298 där han ätit en efterrätt i Peking, gjord på frusen mjölk. Han tog med sig kinesiska glassrecept hem och så startade glasskulturen i Italien, fast mer som sorbet. Man blandade snö med olika fruktsafter. Italien har alltid varit känt för sin goda glass och jag instämmer, den är ljuvlig.
Det vi idag menar med glass har funnits sen 1700-talet, med ägg blandat med olika mjölkprodukter som frystes utomhus. Till Sverige kom glassen på 1700-talet och serverades vid Gustav III:s hov. Glassen var länge en lyxvara som gjordes i hemmen och på restauranger till bröllop och större fester.
Carl von Linné skrev 1750 om hur glassen blivit populär bland adeln: "Glaske är nu nobelt i giästbod hoos nobiles, æstate." Vid samma tid lånades ordet glass in från Frankrike, det kommer från det franska glace, is. En kortform av "crême à la glace", frusen grädde. Ursprunget till glace är latinets glacies, is, som är rotbesläktat med kall. I svenskan förekom förr även uttrycket köttglass. Om sky av köttsaft.
Inte förrän i början av 1900-talet såldes glass till allmänheten, den var då oftast tillverkad i hemmet av inflyttade ryssar och italienare.
Först på 1950-talet tog konsumtionen fart i Sverige, fast redan på 1930-talet fanns det glassfabriker i landet. Glassen tillverkades vid lokala mejerier och levererades sedan till butikerna, man använde is och salt eller kolsyreis för att hålla glassen frusen. Glassproduktionen blev mer utbredd när butikerna fick frysdiskar och det blev mer vanligt med frys i hemmen.
I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns det glassrecept: "Vispa grädde med socker till ett hårt skum och slå lite körsbär eller hallonsaft däruti, allenast så mycket att det får en liten rödaktig färg. Sedan slås det i vad form som behagas och ställes att frysa", - så skrev Cajsa Warg i sin kokbok.
I USA introducerades glasstruten redan 1904 i samband med världsutställningen i St Louis, även glasspinnen har sitt ursprung i USA, den kom 1921. Sedan tog det nio år innan glasspinnen kom till Sverige i samband med Stockholmsutställningen 1930.
Kommentarer
Trackback